مصاحبه در مورد رويكرد مخاطرات زمين شناختي- آب زمين شناسي و زمين شناسي مهندسي

ساخت وبلاگ

ایمان انتظام  (وبلاگ علمي دكتر انتظام : (http://dr-entezam.blogfa.com):  نشست مخاطرات زمین‌شناختی، زمین‌شناسی مهندسی و آب زمین‌شناسی برگزار می‌شود

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، نشست مخاطرات زمین‌شناختی، زمین‌شناسی مهندسی و آب زمین‌شناسی همزمان با سی و پنجمین گردهمایی ملی علوم زمین یکم تا سوم اسفند در محل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور برگزار خواهد شد.

بر همین اساس، دبیر علمی نشست مخاطرات زمین‌شناختی، زمین‌شناسی مهندسی و آب زمین‌شناسی درباره اهمیت این رویکرد با بیان این‌که در کشور ما دامنه وسیعی از مخاطرات زمین‌شناختی رخ می‌دهد که به‌نوبه خود آثار مخرب مستقیم و غیرمستقیمی را دربردارد، اظهار داشت: سیل‌، زمین‌لغزش، فرونشست، ریزگردها، خاک‌های مسئله‌دار و بسیاری از مخاطرات در دسته مخاطرات زمین‌شناختی جای می‌گیرند.

دکتر ایمان انتظام، با بیان این‌که زمین‌شناسی مهندسی بخش زیربنایی هر نوع مطالعات یا پروژه‌های عمرانی در کشور است، یادآور شد: بسیاری از مراکز جمعیتی کشور، شهرها، روستاها و شریان‌های حیاتی به‌وسیله این خطرات تهدید می‌شوند که شناخت بهتر این پدیده‌ها می‌تواند به ارائه راه‌های کاهش این خطرات بیانجامد.

به گفته وی، بسیاری از مشکلاتی که ما در رابطه با ساختارهای مهندسی مانند، سدها، تونل‌ها و شریان‌های حیاتی داریم، ناشی از عدم مطالعات زمین‌شناسی مهندسی یا  عدم کاربرد درست این مطالعات در پروژه‌های مهندسی است و از سوی دیگر شناخت و کاهش آسیب‌های ناشی از مخاطرات زمین‌شناسی نیاز به دیدگاه زمین‌شناسی مهندسی و کاربرد آن در مقابله با این خطرات دارد.

دبیر علمی نشست مخاطرات زمین‌شناختی، زمین‌شناسی مهندسی و آب زمین‌شناسی با بیان این‌که بسیاری از دشت‌های ما تحت تنش شدید آبی هستند، گفت:  با توجه به کمبود ذخایر آب سطحی در کشور ما  روزبه‌روز به‌طرف استفاده بیشتر از منابع آب زیرزمینی حرکت می‌کنیم که بر همین اساس شناخت ظرفیت‌ها و خصوصیات آبخوان‌های کشور قدمی اساسی است که باید در رابطه با مدیریت استفاده از سفره‌های آب زیرزمینی و جلوگیری از استفاده بیش از حد از این منابع برداریم.

او تصریح کرد: نتایج عدم شناخت کافی از آبخوان‌های کشور و عدم مدیریت منابع آب‌های زیرزمینی امروزه به‌صورت پایین رفتن سطح آب‌های زیرزمینی در کل  کشور و وقوع پدیده فرونشست در بسیاری از دشت‌ها خود را نمایان ساخته است.

وی با بیان این‌که در تمامی سی‌وپنج دوره برگزاری گردهمایی بخش‌های مختلف این رویکرد به‌عنوان یکی از قسمت‌های گردهمایی مطرح بوده است، افزود: در بعضی سال‌ها نشست به‌صورت زمین‌شناسی مهندسی بوده که آب زمین‌شناسی و مخاطرات به‌عنوان محورهای آن مطرح بوده‌اند یا تحت عنوان توسعه پایدار در گردهمایی ارائه شده‌اند.

دبیر علمی این نشست مسائل مربوط به زمین‌شناسی مهندسی، آب زمین‌شناسی و مخاطرات زمین‌شناسی را به عنوان مواردی یاد کرد که در سطح ملی و در توسعه پایدار تاثیرگذار بوده و محدویت مکانی ندارند و در ادامه خاطرنشان کرد: از نظر محلی هر منطقه، ممکن است مخاطرات زمین‌شناسی، مسائل آب‌های زیرزمینی و زمین‌شناسی مهندسی مربوط به خود را داشته باشد.

به گفته دکتر انتظام، فرونشست در دشت‌های  کشور، پایین رفتن سطح آب‌های زیرزمینی و استفاده بی‌رویه از این منابع آبی، نشست و ریزش سطح زمین و تونل‌ها در تهران، مشکلات سدها و تونل‌ها در کشور، بسته شدن جاده‌ها در نتیجه سنگ افت‌ها و زمین‌لغزش از جمله مسائل روز جامعه و مرتبط با این نشست و بخش‌های سه گانه آن است.

وی این رویکرد را به عنوان بخشی کاربردی از مطالعات علوم‌زمین که متاسفانه برای سال‌ها این نقش کاربردی برای بسیاری از متخصصان کمتر شناخته شده بود، عنوان کرد و گفت: همواره جنبه زمین‌شناسی نظری و مطالعات معدنی مورد توجه بود که بر همین اساس این نشست نقش مهمی در شناساندن زمین‌شناسی مهندسی، مخاطرات زمین‌شناسی و مطالعات آب زمین‌شناسی به‌عنوان رشته‌های کاربردی و عملی زمین‌شناسی در توسعه پایدار کشور داشته است.

متن كامل در سايت سازمان زمين شناسي 

 

 

نوشته شده توسط ایمان انتظام در چهارشنبه یازدهم اسفند ۱۳۹۵ ساعت 15:15 | لینک ثابت |
وبلاگ علمی دکتر انتظام...
ما را در سایت وبلاگ علمی دکتر انتظام دنبال می کنید

برچسب : مصاحبه,مورد,رويكرد,مخاطرات,زمين,شناختي,زمين,شناسي,زمين,شناسي,مهندسي, نویسنده : dr-entezamo بازدید : 294 تاريخ : جمعه 27 مرداد 1396 ساعت: 12:50